Jak to jest z tym glutaminianem?

soup-313760_1920Glutaminian sodu to składnik produktów spożywczych, który powszechnie znany jest jako szkodliwy. Wielu ludzi podchwytuje tą tezę bez zastanowienia. Tymczasem za naszą zachodnią granicą stanowi on przyprawę bardzo chętnie dodawaną do posiłku. Jak więc jest na prawdę? Glutaminian sodu sprawia, że potrawy po prostu smakują nam lepiej. Ponadto jest to związek chemiczny, który nadaje potrawom smak umami, a więc smak zbliżony do mięsa. Najczęściej możemy go znaleźć w rzeczach proszkowanych, a więc wszelkiego rodzaju przyprawach, zupkach które możemy zrobić w pięć minut, a także wszelkich potrawach, w których z jakiegoś powodu trzeba poprawić smak. Bo właśnie temu w głównej mierze służy glutaminian – poprawie smaku. Nadmierne spożycie tego związku prowadzi do choroby zwanej syndromem chińskiej restauracji.

Oczywiście spożycie niewielkiej ilości nie zagraża życiu, jednak warto nie nadużywać do w swojej kuchni.

Ten wpis został opublikowany w kategorii Uncategorized. Dodaj zakładkę do bezpośredniego odnośnika.

Możliwość komentowania jest wyłączona.